Rovinj-618d3abace8ea866679536_huge

ROVINJ

Povijest i zanimljivosti

U kojem je razdoblju Rovinj nastao teško je reći sa 100%tnom sigurnošću. Prvi se put spominje u djelu “Cosmographia” anonimnog Ravenjanina, koji govori o “Castru Rubini” iz 5.stoljeća. Vrlo je vjerojatno da je Rovinj stariji, sa prijelaza iz 3. u 4. stoljeće, a možda i iz ranijeg perioda, budući da su nađeni dokazi o životu na otoku u 2. i 1.st.pr.n.e. “Castrum Rubini” je zasigurno bio smješten na mjestu današnje župne crkve Sv.Eufemie. U to doba Istru okupiraju Rimljani i ostaju tu do 476.g. Tada se dešavaju provale Huna, Ostrogota te 539.g. Bizantinaca. Stanovništvo se sklanja na otok Rovinj (Ruigno, Ruginio, Ruvigno) koji tada broji tek nekoliko stotina stanovnika. Nedaleko je postojalo i mjesto Cissa, takozvana rovinjska Atlantida, koje je vjerojatno negdje u 6. ili 7. stoljeću potonulo uslijed potresa, pa su i stanovnici Cisse naselili otok Rovinj. Oko postojanja Cisse isprepliću se mnoge legende, iako njeno postojanje nije nikad dokazano. Cissa i danas živi u pričama lokalnih ribara, koji često svojim mrežama znaju sa dna izvući fragment amfore ili cigle na mjestu možebitnog potonuća grada. Nakon Bizanta (788.g.) Istra potpada pod franačku vlast. Tokom 9. stoljeća dešavaju se razni upadi pljačkaša, sa kopna i sa mora (Slaveni, Neretljani, Saraceni). Razdoblje od 9.do 11.stoljeća je nemirno za cijelu Istru, posjedi često mijenjaju gospodare, a gradovi započinju borbu za autonomiju, formiraju komunalnu strukturu u opoziciji crkvenom i feudalnom vladaru Istre – akvilejskom patrijarhu. Tada jača i Venecija, jaka pomorska republika, pod čiju vlast Rovinj pada 1283. godine. Time je gradu ograničena samouprava, na čelo koje Mlečani postavljaju svojeg čovjeka, podestata. U doba Venecije Rovinj se razvija u jaki ribarski, brodograđevni i pomorski centar, naročito u 17.i 18. stoljeću, kada ima primat u Istri. Tada se učvršćuju i gradski bedemi, grad se počinje širiti na kopno, pa se 1763.godine zatrpava tjesnac između otoka i kopna te Rovinj postaje poluotokom. Sredinom 18.stoljeća Rovinj ima preko 8 tisuća stanovnika, stoga su i kuće u Rovinju više nego je to bilo uobičajeno za gradove sličnog tipa na Jadranu. Zbog velikog broja stanovnika i hodočasnika tada se gradi i današnja župna crkva Sv. Eufemije. 1797. propada Mletačka republika, kratko vrijeme Istra je pod austrijskom (do 1805.g.) pa Napoleonovom vlašću. Istra je od 1809. do 1813. bila dio Napoleonovih ilirskih provincija.

ZAŠTO POSJETITI ROVINJ?

Rovinj u Istri je jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj. Tko jednom posjeti naš grad, teško ga zaboravlja i najčešće mu se ponovno vraća. Ljepote Rovinja često ostavljaju dubok trag pa se povezanost njime proteže generacijama. Rovinj se nalazi na zapadnoj strani istarskog poluotoka, a prostire se sjeverno od Limskog kanala, te južno do Bala. Krasi ga izrazito razveden arhipelag sa čak 14 otočića i 6 hridi. Najpoznatiji otoci su Sveti Andrija (Crveni otok) i Sveta Katarina nadomak strogradske jezgre. Na oba otoka nalaze se hoteli: Hotel Istra na otoku Sv. Andrije i Hotel Katarina na otoku Sv. Katarine.

 

Rovinjske plaže su tipične za ovaj dio sjevernog Jadrana. Najčešće ćete pronaći kamenite rtove i šljunčane uvale koje se ritmično ponavljaju duž 67 kilometara rovinjskog priobalja.

Park šuma Zlatni rt, koja se nalazi na južnom dijelu grada, također će vas očarati. Šetnja, trčanje, vožnja biciklom i kupanje u stogodišnjem zaštićenom parku jedinstvena su iskustva za pamćenje. Ulaz u park se nalazi pored Hotela Eden, Lone i Monte Mulini, odnosno unutar gradske plaže u uvale Lone.

Fotogalerija

Where to tast Adriatic Craft Beer nearby

Adriatic Craft Beer

Pošalji nam sliku Adriatic Craft Beer sa lokacije gdje se nalaziš i osvoji nagradu

Pošaljite fotografiju Adriatic Craft Beer boce uz koju se vidi lijepi pogled na more ili prirodnu ljepotu ili povijesnu građevinu. Poželjne su i fotografije gastronomskih užitaka i delicija, kao i zabavnih partya te kocerata, uz Adriatic Craft Beer. Sretni dobitnici će dobit suvenir kutiju „Welcome to Croatia sa Adriatic Craft Beer-om“!