stara-sušica-dvorac

DVORAC STARA SUŠICA

Povijest i zanimljivosti

Dvorac Stara Sušica pravi je povijesni dragulj Gorskog kotara. Smješten je u Gorskom Kotaru u mjestu Stara Sušica udaljenom 5 km od Ravne Gore. Nalazi se na 800 metara nadmorske visine, u netaknutoj stoljetnoj šumi, raznolike flore i faune.  U vlasništvu je grada Rijeke a njime upravlja Dom Mladih. Dvorac Stara Sušica pruža usluge dječjeg odmarališta te u njemu borave djeca i mladež iz čitave Hrvatske na različitim programima škole u prirodi, kampovima, zimovanjima i ljetovanjima. 

ZAŠTO POSJETITI DVORAC STARA SUŠICA?

Dvorac Stara Sušica i mjesto Stara Sušica spominje se prvi puta u 14 vijeku za vrijeme napada Turaka na Evropu. Hrvatski knezovi Frankopani a kasnije i Zrinski čine sve kako bi zaštitili goranske krajeve od Turaka no turske čete usprkos tome provaljuju u predjele Gorskog Kotara u tri navrata (1525,1578 1585 g.) 

Sela Stara Sušica i Ravna Gora stradavaju 22.7.1786.g. Crkvica Sv. Antuna nasuprot dvorca biva opljačkana i spaljena no stari Frankopanski grad nije zauzet. Prvi je to podatak o postojanju frankopanskog grada i podanika u Sušici.

Fotogalerija

Pošalji ili pozovi prijatelje :

Where to tast Adriatic Craft Beer nearby

Adriatic Craft Beer

Pošalji nam sliku Adriatic Craft Beer sa lokacije gdje se nalaziš i osvoji nagradu

Pošaljite fotografiju Adriatic Craft Beer boce uz koju se vidi lijepi pogled na more ili prirodnu ljepotu ili povijesnu građevinu. Poželjne su i fotografije gastronomskih užitaka i delicija, kao i zabavnih partya te kocerata, uz Adriatic Craft Beer. Sretni dobitnici će dobit suvenir kutiju „Welcome to Croatia sa Adriatic Craft Beer-om“!