skywalk-1

SKYWALK BIOKOVO

Povijest i zanimljivosti

Vidikovac Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo nalazi se na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1228 metara nad morem, na 13. km biokovske ceste i neposredno uz info – centar. U sklopu vidikovca izgrađen je i geološki stup – trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas, s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena. Uz vidikovac se nalazi sanitarni čvor i parkiralište. Do vidikovca se dolazi biokovskom cestom koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, otprilike 6 km istočno od Makarske, do najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure na nadmorskoj visini od 1762 metra, što je čini najvišom asfaltiranom cestom u Hrvatskoj.

ZAŠTO POSJETITI SKYWALK BIOKOVO?

Plato vidikovca je ukupnih tlocrtnih dimenzija cca 23 x 3 metra, a s njega se pruža se pogled na more i otoke. Za vjetrovitih sunčanih dana može se vidjeti i Italija, a hod po prozirnom staklu izvan ruba litice omogućuje doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive.S obzirom na nepovoljna geomehanička svojstva tla, blizinu rasjednih pukotina, potresnu zonu i nepovoljan utjecaj vjetra odabrana je prednapeta betonska konstrukcija glavnog nosača na koju se oslanja čelično-staklena konstrukcija, sa podnom plohom koja je u potpunosti izgrađena od stakla.

 

Uređenje vidikovca Skywalk Biokovo dio je projekta ‘Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine Parka prirode Biokovo, koji se financirao iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Projekt se sastoji od 12 projektnih elemenata kojima će se povećati obrazovni kapacitet posjetitelja Parka prirode Biokovo razvojem novih edukacijskih programa i sadržaja, povećati atraktivnost prirodne baštine Parka i povećanje broja posjetitelja ulaganjem u infrastrukturu i sadržaje, a najupečatljiviji i najsloženiji dio ovog EU projekta je bila izgradnja vidikovca u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje nazvanog  Skywalk Biokovo.

Fotogalerija

Where to tast Adriatic Craft Beer nearby

Adriatic Craft Beer

Pošalji nam sliku Adriatic Craft Beer sa lokacije gdje se nalaziš i osvoji nagradu

Pošaljite fotografiju Adriatic Craft Beer boce uz koju se vidi lijepi pogled na more ili prirodnu ljepotu ili povijesnu građevinu. Poželjne su i fotografije gastronomskih užitaka i delicija, kao i zabavnih partya te kocerata, uz Adriatic Craft Beer. Sretni dobitnici će dobit suvenir kutiju „Welcome to Croatia sa Adriatic Craft Beer-om“!