River-Cetina-Canyon-in-Croatia

RIJEKA CETINA

Povijest i zanimljivosti

Tajnovita i još nedovoljno istražena krška ljepotica, najveća je srednjodalmatinska rijeka. Nepregledni labirinti podzemnih tokova intrigiraju ronioce i istraživače, ali bistra i studena kraljica slabo mari, samo dostojanstveno krijepi svoja polja, poji ljude i blago, pokreće turbine hidroelektrana i melje dragocjeno zrnje pod kamenim kotačima mlinica…

Cetina izvire na nadmorskoj visini od 385 metara, na sjeverozapadnim obroncima Dinare blizu sela Cetina, 7 km sjeverno od Vrlike. Postoji čak osam izvora, a najveći, Glavaševo jezero, dubok je čak 130 metara. Iznad izvora, svega stotinjak metara, nalazi se otvor Gospodske pećine. Služila je kao stanište ljudima u raznim epohama. Na obalama i okolnim padinama planina koje okružuju Cetinu, vrlo su bogata arheološka nalazišta. Arheolozi su u okolnom kršu i cetinskome mulju pronašli mnoge vrijedne nalaze, žive svjedoke svoga vremena, danas izložene u Muzeju Cetinske krajine u Sinju.

ZAŠTO POSJETITI RIJEKU CETINU?

Još nije pouzdano odgonetnuta ni etimologija imena Cetine. Neki izvori upućuju da su je imenovali prvi Hrvati, i to prema rijeci Cetyini koja teče u južnoj Poljskoj, a drugi pak tvrde da joj je ime mnogo starije i da potječe od plemena Delmata koji su je nazivali Kentona. Cetinu su ljudi donekle ukrotili Peručkim jezerom, umjetno stvorenim 25 kilometara nizvodno od izvora. Nakon jezera rijeka prolazi krškim područjem i Sinjskim poljem prema gradu Sinju. Dalje nastavlja prema Gardunu kod Trilja, ulazi u kanjon te teče prema jugu. Nad kanjonom je utvrda Nutjak, orlovsko gnijezdo čijem pogledu nepozvan gost nije mogao promaknuti. Svojevremeno je služila kao zaštita od Turaka krajeva zapadno od Cetine.

 

Obale su u kanjonu bliže i više, a rijeka duboka i spora. Cetina kod Biskog skreće jugoistočno, kod Šestanovca svoj tok slijeva prema prema jugu, kod Zadvarja grli Mosor i dalje teče prema zapadu. U Omišu se ulijeva u Jadransko more.

Aktivnosti raftinga i kanuinga na ovoj rijeci pogodne su za široki spektar posjetitelja, od djece do zahtjevnih avanturista, a organiziraju se na tri lokacije. Cijeli tok rijeke Cetine, od izvora do ušća, stalna je igra izmjene mirne, pitome rijeke koja vijuga dolinama i uzburkane vode stisnute među uskim sutjeskama i kanjonima.

Fotogalerija

Where to tast Adriatic Craft Beer nearby

Adriatic Craft Beer

Pošalji nam sliku Adriatic Craft Beer sa lokacije gdje se nalaziš i osvoji nagradu

Pošaljite fotografiju Adriatic Craft Beer boce uz koju se vidi lijepi pogled na more ili prirodnu ljepotu ili povijesnu građevinu. Poželjne su i fotografije gastronomskih užitaka i delicija, kao i zabavnih partya te kocerata, uz Adriatic Craft Beer. Sretni dobitnici će dobit suvenir kutiju „Welcome to Croatia sa Adriatic Craft Beer-om“!