CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Lovran - najstarije naselje uz obale Liburnije

Povijest i zanimljivosti

Pod imenom Lovran – ili, prije toga, Lauriana – dugo je vremena postojao tek djelić današnjeg mjesta. Utvrđeni grad uz samu morsku obalu, sazdan iznad luke koja je bila njegov „prozor u svijet“, ali i glavni „alat“ lokalnog gospodarstva okrenutog trgovini, brodogradnji i pomorstvu, najstarije je naselje na istočnoj obali Istre i jedini od pet srednjovjekovnih liburnijskih komuna koji je imao izlaz na more. Iz tog vremena ostala je sačuvana stara urbana jezgra, uskih, kamenom popločanih ulica stisnutih među natiskanim dvokatnicama, opasana zidinama na čijim su temeljima vremenom izgrađene kuće.

ZAŠTO POSJETITI LOVRAN

Čitavu svoju povijest Lovran se razvija uz more. No, ta povijest ima dva dijela i dva naselja nastala na suprotstavljenim težnjama. Jedan je utvrđena srednjovjekovna jezgra, opasana zidinama i ograđena visokim kulama. Drugi je mondeno ljetovalište što se prostrlo uz obalu, gdje se za pažnju prolaznika nadmeću raskošni parkovi i prekrasne secesijske vile s potpisima najpoznatijih arhitekata. Luksuzni hoteli, gradske kavane s „bečkim štihom“, zeleni perivoji i obalna šetnica smještena između morskih valova i prelijepih kuća stvorili su „grad u gradu“ i definirali novi izgled Lovrana

Srednjovjekovna je struktura grada sačuvana do danas. Nju prije svega snažno obilježavaju jasni obrisi gradskih zidina, koje su imale odlučujuću ulogu, budući da je sam grad vrlo blizu razine mora, što ga je činilo teže branjivim od napadača i s mora i s kopna. Fortifikacijski sustav nastao je tijekom kasnoga srednjovjekovlja ili ranoga novovjekovlja, no gradske zidine slabije su sačuvane zbog burne lovranske povijesti i kasnije stambene izgradnje. Na južnim zidinama mogu se još uvijek vidjeti dvije sačuvane strijelnice.

Fotogalerija

Where to tast Adriatic Craft Beer nearby

Adriatic Craft Beer

Pošalji nam sliku Adriatic Craft Beer sa lokacije gdje se nalaziš i osvoji nagradu

Pošaljite fotografiju Adriatic Craft Beer boce uz koju se vidi lijepi pogled na more ili prirodnu ljepotu ili povijesnu građevinu. Poželjne su i fotografije gastronomskih užitaka i delicija, kao i zabavnih partya te kocerata, uz Adriatic Craft Beer. Sretni dobitnici će dobit suvenir kutiju „Welcome to Croatia sa Adriatic Craft Beer-om“!